League One: Stadium of Light, Lör 4 aug kl 13:30

65, Maja                 9, Taylor (straff)
96, Gooch

Charlton höll inte ända fram i säsongspremiären. Den tunna truppen gjorde en bra insats uppe i norr.

Det vankades en sällsynt TV-match för Charlton när de i säsongspremiären besökte storlaget (i sammanhanget) Sunderland. Drygt 31 000 fotbollstörstande personer hade också tagit sig till Stadium of Light, däribland 770 trogna Charltonsupportrar, som också hördes tydligt stundtals under sändningen.

Charltons trupp är som bekant inte i bästa skick just nu, med många skador på de spelare som inte sålts av. Inför matchen sade Lee Bowyer att nyförvärven Lyle Taylor och Darren Pratley inte var i form att spela från start, men när lagen presenterades hittades Taylor på topp och Pratley på mittfältet. Ett stort avbräck bekräftades också när det stod klart att Jake Forster-Caskey, en av de mest tongivande spelarna förra året, dragit av korsbandet i ena knät och därmed missar hela säsongen.

Ständige bänkmålvakten Dillon Phillips är just nu nummer ett mellan stolparna, medan backlinjen faktiskt var den enda lagdel som såg riktigt bekant ut. Där hittades Solly, Bauer och Pearce som den stabila basen i en 3-5-2-uppställning. Yttrarna Lewis Page och Mark Marshall kompletterades på mittfältet av Pratley, Joe Aribo och debuterande ungtuppen George Lapslie. På topp återfanns förutnämnde Taylor, även han debuterande för Charlton, liksom bekantingen Karlan Grant.

Bortalaget tog kommandot från start och hade några trevare, bland annat på frispark, innan Grant tog sig förbi Glenn Loovens på mittplan och stormade fram mot mål. En uselt tajmad tackling av Chris Maguire ledde obevekligen till straff för Charlton, och repriserna visade att det inte fanns något att diskutera. En synbarligen nervös Taylor stegade fram till straffpunkten och satte en distinkt straff till höger, som inte verkade helt otagbar. Som tur var gick den in och Charlton hade tagit ledningen. För den som känner vårt lag kanske det nästan kändes mer nervöst att behöva försvara en ledning än att vara kvar i utgångsläget. Hur som helst var målfirandet en fin gest, där Taylor rusade bort till bänken för att visa upp den så sorgeligen skadedrabbade Forster-Caskeys tröja.

Första halvlek fortsatte långa stunder att se bra ut för Charlton, även om Sunderland så sakteliga åt sig in i matchen. Försvaret höll hemmalaget stången och Charlton såg inte helt ofarliga ut. Bland annat hade Pratley ett riktigt giftigt skott, medan Lapslie missade ett dunderläge i straffområdet genom att skjuta rakt på målvakten. Mot slutet av halvleken tryckte Sunderland på ordentligt och hade flera farliga chanser, inte minst genom Josh Maja. Vid det tillfället stod dock Dillon Phillips stabilt i vägen.

Andra halvlek började helt OK för bortalaget med några halvchanser, varefter man fick hjärtat i halsgropen när Solly behövde lappas efter att ha slagit sitt kloka huvud ihop med Jerome Sinclair i en nickduell. Fler skador är inte önskvärt. Som tur var kunde båda komma in på planen igen. Sedan var det hemmalaget som höll i taktpinnen. I den 65:e minuten fick Josh Maja tid och utrymme att vända upp i ena straffområdeshörnet och kunde placera in ett hårt skott med sin vänsterfot. 1-1 och inte mycket till Charltonanfall att skåda.

Påhejade av dryga 30 000 Mackems jagade hemmalaget de tre poängen. Maguire kom riktigt nära att rätta till straffen han orsakat genom att slå en frispark mot krysset, men Phillips gjorde en superräddning. Han höll i princip Charlton kvar i matchen. Framåt full tid fick hemmalagets Lynden Gooch gult kort för en ful stämpling på Jason Pearce, medan Charltonspelaren fick bli utbytt efter påhoppet. In kom Naby Sarr. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat, men efter en hörna tappade försvaret markeringen på Gooch, som dök upp på ett långt inlägg från Bryan Oviedo och nickade in det avgörande 2-1-målet.

Riktigt surt att förlora i 96:e minuten efter en hyfsat väl genomförd match av Charlton. Det behövs helt klart en bredare spelartrupp, även om de elva som spelade såg ut att ha potential, så länge de får vara hela. Skadeläget för Jason Pearce är i nuläget oklart, men samtidigt har Bowyer utlovat att en försvarare och en mittfältare ska läggas till truppen. Vi får väl se hur det går. Nu rustar Charlton för hemmapremiär mot Shrewsbury. Den matchen sparkas igång vid 16.00 på lördag, svensk tid.