League One: The Valley ,  1 jan kl 16:00
Publik: 10 396

6, Grant                             47, Cook
8, Taylor (straff)

Nya året inleddes med en vinst med mersmak.

Ett halvt lag på skadebänken men vad spelar det för roll? Ingen saknades när Charlton började rulla boll på ett sätt vi inte sett maken till tidigare under säsongen. Phillips i mål, Stevenson och Sarr in i backlinjen, Fosu och Bowyers joker: ungtuppen Albie Morgan. Alla tog de sitt ansvar och den sistnämnde etablerade sig på riktigt med en alltigenom imponerande insats.

Walsall var helt utspelade under första halvtimmen och att hemmalaget då ledde med 2-0, bara, var närmast ett beröm till Walsalls förmåga att jaga boll. Tvingade så. Charlton tog ledningen efter sex minuter genom Grant som efter en genomskärare av Fosu inte gjorde något misstag i mötet med Walsalls målvakt, och i anfallet efter sitter tvåan, på straff, av Taylor efter att ha han blivit nermanglad i straffområdet av ett desperat bortaförsvar.

Charlton dominerade totalt. Men som luttrad addick vet man att inte vara säker, och när buden på trean och fyran och till och med femman inte ville infinna sig så började en sorts avmattning skönjas mot slutet av första halvek. Walsall stack upp, men den rätt notoriske och synnerligen lojale bänknötaren Phillips, som efter att lånet av Steer avbrutits fått ansvaret lite plötsligt, spelade storartat matchen igenom.

Andra halvlek fick en annan karraktär. Inte minst beroende på att Walsall lyckades kvittera innan Charlton hade svalt sista tuggan av sina bisquits som delades ut i paus. En kontrollerad nertagning av inlägg nästan direkt från avspark placerades i mål. Det blev påminnelsen för Charlton som förstod att börja bevaka sin ledning.

De gjorde även det bra och med Taylor och Grant på topp var man alltid ett hot. Särksilt Taylor verkade outtröttlig och gjorde även 3-1 på en snygg nick. Men snarlikt det bortdömda målet i Rochdale så blev även detta mål helt obegripligt bortdömt. Tungt för Charlton i det läget som började få behov av lite större marginaler. Walsall pressade högt. Och var inte dåliga på det. Fattas förresten inte annat med Kinsella jr på lagets mittfält.

Charlton gick på knäna som lag mot slutet men första halvleks dominans och andra halvleks kämpa insats belönades med tre viktiga poäng och ett pinnhål upp i tabellen - nu plats fem. Nästa match spelas även den på The Valley när topptippade Sunderland kommer på besök.