League One: Crown Oil Arena , Lör 5/2 kl 18:30
Resultat: 1 - 0  (0 - 0)
Domare: T Harrington
Publik: 5 294

69, Thompson

Charlton avslutade säsongen på ett tämligen mediokert sätt som så ofta när deras matcher sänds i TV. Trots detta så säkrade vi kvalplats genom att Gillingham körde över Plymouth så nu väntar två spännande matcher mot Shrewsbury för att avgöra vilket lag som får spela den avgörande matchen på Wembley!

Det syntes tydligt av laguppställningen att Bowyer kände sig trygg med att en kvalplats skulle fixa sig oavsett hur matchen skulle sluta med tanke på att ordinarie forwards bänkades. De yttre förutsättningarna var fantastiska, solen sken från en klarblå himmel, temperaturen låg över 20 grader och gräsmattan såg ut som en dröm. Hemmalaget klev ut på planen med kniven på strupen, seger var ett måste för att kunna rädda kontraktet.

Matchen inleddes i ett tämligen makligt tempo med många missade bollar. Efter några minuter fick Charlton ett bra frisparksläge knappt tio meter utanför straffområdet som Marshall dessvärre inte förvaltade bättre än att skjuta i huvudet på en försvarare i muren. Strax efter fick Rochdale ett liknande läge fast i ett något bättre läge och förvaltade chansen betydligt bättre. Bollen touchade en försvarande Charltonspelare men gick ändå mer eller mindre rakt på Amos som lämnade en livsfarlig retur. Bollen hamnade mitt i gapet på den framstormande Henderson som gjort 20 mål hittills den här säsongen. Det var bara att raka in bollen och hemmasupportrarna bakom målet reste sig upp och jublade. På något mystiskt sätt lyckades han inte bättre än att han satte bollen i insidan av stolpen och bollen passerade bakom Amos och ut igen. Många hårtestar slets av hos den förstummade hemmapubliken, den chansen gick ju inte att missa!!! Det var ungefär det som hände i den första halvleken av värde, resten var mestadels ett långt sömnpiller med några enstaka undantag med individuella insatser som inte räckte hela vägen fram.

I andra halvlek började man så äntligen se litet jävlar anamma hos hemmalaget, något i rätt riktning av vad man bör förvänta sig av ett lag som bara måste vinna. Men så mycket till spel blev det inte utan det var fortfarande spridda tillfällen och misstag hos motståndarna som skapade chanserna. I mitten av halvleken fick Thompson på ett inte allt för märkvärdigt skott strax utanför straffområdet och bollen rullade förbi alla försvarare och även Amos som alla hade tyngdpunkten på fel fot. Matchen fortsatte i ett inte allt för överljudstempo och till slut ansåg domare Harrington att det fick vara slut på eländet.

Båda lagen klev av som vinnare, Rochdale säkrade nytt kontrakt i och med att Oldham bara mäktade med oavgjort borta mot Nothampton och Charlton säkrade kvalplats i och med att Plymouth blev överkörda av Gillingham. Nu väntar två nagelbitare mot Shrewsbury i veckan, hemma på torsdag och borta på söndag. Det vinnande laget kammar hem den åtråvärda avgörande finalplatsen på Wembley 27 maj.

Utifrån vad Charlton har presterat på plan och vad deras ägare har presterat utanför planen är åtminstone jag förvånad, men glad, att vi lyckades knipa en kvalplats. Bowyers eminenta uppdrad är nu att få spelarna i rätt mentala harmoni, mot Shrewsbury är det nu helt nollställt liksom resultaten mellan lagen innan. Den starkaste vinner och på så sätt kan det vara en fördel att börja på hemmaplan, vinst där och all press läggs på Shrewsbury i den avgörande matchen inför en krävande hemmapublik. Matcherna mellan lagen har båda slutat 0-2, alltså vinst för bortalaget i båda matcherna.