League One: Vale Park, Tis 18/10 kl 20:45
Resultat: 1 - 1  (0 - 1)
Domare: G Salisbury
Publik: 3 494

85, Jones (straff) 30, Ulvestad

Att ta en poäng borta mot ett av ligans starkaste hemmalag ses normalt som en framgång. När en relativt stabil ledning aktivt försvinner genom medveten coachning från det ledande laget som medför två tappade poäng känns oavgjort som något fruktansvärt onödigt och manager Slades bör starkt ifrågasättas.

Charlton kom till spel med en något oväntad backlinje där en skadad Pearce ersattes av den unge Aaron Lennon. Slade valde en defensiv 4-5-1 uppställning där Crofts förstärkte mittfältet till förmån för Novak som fick börja på bänken.

Matchen fick en klart oväntad utveckling där gästande Charlton ganska snabbt tog över det mesta av spelet genom att på IFK Göteborgmanér från 80-talet aktivt forechecka Port Vale över hela planen. Trots den defensiva lagformationen så utvecklades matchen som jag hade vissa föraningar om. Individuella prestationer från Holmes, Lookman och Magennis skapade gång på gång farliga chanser framför Alnwick i Port Vales mål. Understödda av ett för dagen solitt innermittfält med Crofts och Jackson samt den något mer offensivt placerade Ulvestad satte Charlton ett konstant tryck en liten bit in i matchen som man behöll.

Efter en halvtimme gav Charltons övertag till slut utdelning där Ulvestad i närkamp med en försvarare alldeles framför målvakten kunde möta ett hårt lågt inlägg från Magennis. Normalt sett brukar ett ledningsmål innebära att motståndaren erbjuds möjlighet att komma in i matchen men Port Vale var märkvärdigt håglösa.

Om Charlton tog över matchen en bit in i första halvlek så tog de ett stadigt tag direkt i andra halvlek. Om man ser till bollinnehavet var det en relativt jämn tillställning men på planen var det i stort sett bara ett lag på banan. Som i så många matcher tidigare den här säsongen var Charlton dock alldeles för dåliga på att ta vara på sina chanser varför det fortfarande bara var en uddamålsledning när hälften av andra halvlek var spelad.

En uddamålsledning är aldrig trygg men Charlton höll matchen i ett stabilt grepp och skottstatistiken 4 - 15 är väldigt rättvisande. Det gäller dock att hålla i matchen tills slutsignalen har ljudit och där hade manager Slade en helt annan syn än övriga med Charltonanknytning. Charltons styrka i den här matchen var det konstruktiva anfallsspelet där firma Holmes, Lookman och Magennis ständigt oroade hemmalagets försvar.

Det var därför väldigt förvånade när Slade valde att plocka ut Lookman i 70 minuten och ersätta den nu rutinerade 19-åringen med den väldigt orutinerade och jämnåriga Hanlan. Än mer förvånande var det när han i den 83 minuten gjorde ett dubbelbyte där Magennis och Holmes gick ut och ersattes av anfallaren Novak som har varit säsongens anfallsflopp samt nyförvärvet Chicksen (försvarare). På 13 minuter tog Slade av tre offensivt kreativa och farliga anfallare och ersatte dem med två matchotränade spelare samt en anfallare som hittills bara gjort ett mål.

Rebeiro, Port Vales manager, trodde förmodligen inte sina ögon men gnuggade sina händer och tackade och tog emot denna katastrofala coachningen. Även om Charlton direkt efter bytena åter igen fick ett gyllene tillfälle att avgöra matchen där Ulvestad brände ett gyllene tillfälle skulle matchen totalt förändras i nästa sekvens. Port Vale skickade in en harmlös boll i Charltons straffområde där försvararen (kan inte se vem det är på bilderna) levererar en snedspark sämre än Nobby Tåfjutt och vackert serverar en motståndare inne i eget straffområde. I nästa skede fälls Jones av Lennon vilket Lennon har fått mycket kritik för. Jag kan hålla med om att han kunde ha hanterat situationen bättre men misstaget görs i samband med snedsparken.

Domaren gavs inget alternativ annat än att döma straff vilket den fällde Jones förvaltade väl genom att skicka upp bollen i nättaket i mitten av målet. Anledningen till att allt det här hände var att Charlton kom i total obalans i samband med de byten Slade gjorde och jag finner ingen större anledning att skuldbelägga Charltons spelare. De här två tappade poängen skall helt belasta Slade som genom sina märkliga byten åter igen, samma sak har hänt i flera matcher tidigare den här säsongen, orsakar att Charlton tappar poäng helt i onödan. Han må vara en rutinerad tränare men jag har sett tillräckligt, han måste bort.