Publik: 4 123

34, Lookman 52, Hopper
40, Jackson
83, Lookman

Charlton överraskade alla inklusive sig själva och alla supportrar som inte kom genom att besegra serieledande Scunthorpe med på pappret klara 3-1. Det var dock långt ifrån en promenadseger men definitivt en positiv boost för laget att bygga vidare på i ligaspelet.

Inför matchen annonserade Slade att det kunde bli vissa förändringar i laguppställningen. Det blev förvisso bara tre ändringar jämfört med förra matchen men de skedde inte där man mest naturligt hade förväntat sig dem, en ändring på mittfältet och två i backlinjen men ingen i anfallet. Så Novak fick något besviket återvända till avbytarbänken trots sitt matchavgörande senast. Ändringarna i backlinjen berodde på att Slade inte hade tillgång till varken Solly och Pearce på grund av skada.

Klubben hade förutsett att 40 %-tappet av säsongsbiljetter skulle leda till att ganska många förmodligen skulle välja bort den här matchen, speciellt med tanke på motståndet och lagets form. Biljettpriset sänktes därför till £10 för vuxna och £5 för pensionärer och barn vilket mest gladde tillresta Scunthorpesupportrar som stod för ca 16 % av publiken. Totalt blott 4 123 personer dök upp denna något kylslagna afton och det ekade kusligt som på en reservlagsmatch där hela East stand var folktomt.

Matchen började som förväntat där, förutom en hörna i matchens första minut för Charlton, Scunthorpe förde spelet och skapade ett flertal chanser under matchens första halvlek. Om det inte hade varit för en skada på Holmes i 27 minuten som skapade en nödvänig time out för hemmalaget hade det nog bara varit en fråga om tid innan gästerna hade tagit ledningen. Holmes fick utgå och ersattes av en spelsugen Ademola Lookman, precis den injektion Charlton behövde. Blott sju minuter senare var det just Lookman som öppnade målprotokollet för dagen med ett välplacerat skott upp mot det vänstra krysset. Ledningen kom som en blixt från en klar himmel och chockade Scunthorpe. Inte blev de mindre förbryllade sex minuter när Jackson dubblerade ledningen genom ytterligare ett välplacerat skott, denna gång lågt intill den högra stolpen. Målchansen uppstod litet turligt när Jackson fick bollen i retur efter att Scunthorpe täckte hans passningsförsök till Fox. Det var således en ganska glad trupp med rödfärgade tröjor som tog en välförtjänt paus med te och apelsinklyftor.

Möjligen åts det även sandvikare och biskvier till teet för Charlton såg märkbart förvirrade när andra halvleken började. Det var Scunthorpe för hela slanten och skotten haglade som missiler mot Rudd och bredvid hans stolpar. Blott sju minuter in i halvleken betalade sig Scunthorpes press när Hopper hoppade högst och nickade in reduceringen. Stärkta av målet trummade gästerna på och bara två minuter senare klämtade nästan klockan igen när Holmes sköt i stolpen. van Veen för först på returen men Rudd räddade åter Addicks.

Som tur var vaknade Charlton till liv igen och kom in på ett positivt sätt i matchen igen. Den sista halvtimmen bjöd inte på något högkvalitativt spel rent fotbollsmässigt men underhållande för den fåtaliga publiken var det när målchanserna växelvis delades broderligt fram och tillbaka. Med knappa tio minuter kvar i ett av många anfall kontrade Charlton effektivt efter att brutit strax utanför eget straffområde. Crofts forcerade framåt och passade till en kantspringande Ulvestad som avvaktade sitt inspel till Lookman. Passningen kom perfekt och Lookman hade bara att möta bollen och kunde dubblera sin målproduktion för dagen.

Med tanke på hur andra halvlek hade utvecklats var matchen långt ifrån över. I fjärde stopptidsminuten var Novak nära att upprepa sin bravad från förra lördagen men hans skott gick precis över. En framgång i FA-cupen är vi inte bortskämda med och naturligtvis skall alla glädjas åt denna seger. Spelmässigt var vi ändå det sämre laget och halva matchen uppträdde laget väldigt ambivalent alternativt schizofrent relativt det de presterade den andra halvan av matchen. I samband med målen var det ett väldigt kliniskt spel men inledningsvis i båda halvlekarna var det mer eller mindre ett kollektivt moras och total brist på fantasi. Om Scunthorpe hade haft den skärpan de haft hittills i ligan hade det nog rasslat till mer än en gång i Charltons mål.

Rudd var den räddande ängeln längst bak och Lookman dito längst fram. På måndag lottas den andra omgången i FA-cupen, Charlton har boll nr 37. På tisdag spelar vi borta mot Colchester i den obskyra EFL Trophy Cup, en match där förmodligen Slade kommer maximera antalet reserver. Detta med tanke på att i nästa ligamatch borta mot Swindon (där 6 tappra supportrar från Sverige kommer att finnas på plats) kommer vi vara tre fyra man kort som är borta på landslagsuppdrag. Då gäller det att minimera risken för skador på övriga spelare i truppen.