Inför matchen Port Vale - Charlton

League One: Vale Park, Tis 18/10 kl 20:45

Charlton har knappt hunnit avsluta firandet efter den grandiosa storsegern hemma mot seriejumbon innan det är dags för nästa match mot en historisk gigant inom engelsk fotboll i form av Port Vale. Lagen delar på smeknamnet "The Valiants", återstår bara att se om någon av manskapen lever upp till det epitetet. För Charltons del är det bara seger som gäller för att inte tappa för mycket i jakten på ett avancemang!

Även om slutresultatet till slut skrevs till 3-0 hemma mot Coventry så satt det hårt åt innan segern kändes säkrad. Det bjöds stundom på vackert spel men matchen kommer förmodligen mest gå till historien tack vare världens första (?) och största pigs invasion, ännu en formidabel insats av protestgruppen CARD. Charlton har 100 % vinster i de matcher som CARDs instaser försenat spelet på planen och uppmuntrades efter matchen av Chris Solly att fortsätta de goda insatserna.

En händelse under matchen som blivit en snackis är att tre/fyra (uppgifterna varierar) icke ID-försedda ordningsvakter brukat onödigt och oprovocerat våld mot en hemmasupporter, som haft med sig en nordkoreans flagga under matchen, och fått uppbackning av en stor skara polismän. Enligt utsago från en av företrädarna för Charlton Athletic Supporters Trust har de misstänkta vakterna vid ett flertal tillfällen setts eskortera Katrien Miere i samband med matcher varför ett flertal frågor nu skickats till den ständigt mer populära VD:n vad deras roll är och varför de inte bär ID-brickor etc.

Nåväl, under morgondagen kommer vår trupp ta bussen upp till Stoke där Port Vale huserar. Normalt sett är detta inget skrämmande motstånd. Även om man har hängt med i Tipsextrakarusellen sedan Hedenhös är det bara under 90-talet som de förekommit någorlunda frekvent på kupongen då de spelade i The Championship. I övrigt har de som hastigast passerat ögat på Poängtips-/Måltips-kupongerna. Trots att laget var med och grundade division 2 1892 har de aldrig spelat i högsta ligen, en prestation i sig! Men historia är en sak och nutid en annan vilket vi Charltonsupportrar bittert fått erfara. 

Just nu hittar vi Port Vale på en sjundeplats med 20 poäng, 5 fler än Charlton, i en relativt jämn liga. Deras form beskrivs lättast som en varannandagsform, en vinst följs oftast av en förlust osv. Möjligen har formen bedarrat något de fem sista omgångarna där de bla. förlorade hemma mot Coventry med 0-3. Charltons seger hemma mot Coventry med samma siffror var ju en liten törstsläckare efter en lång ökenvandring sedan 20 augusti men det krävs uppföljning av liknande dignitet för att hoppet skall börja spira. 

Port Vale påminner mycket om när Charlton degraderades till League One förra gången. Efter förra säsongen har 16 spelare lämnat klubben och 18 har kommit in (merparten från Europa) och de har en ny portugisisk tränare, den första utländska tränaren på 140 år, snacka om paradigmskifte! Liksom Chris Powell har Rebeiro lyckats få det helt nya laget att fungera som en väl fungerande helhet och de kommer trots förlusterna i de senaste omgångarna sätta Charlton på prov i betydligt större utsträckning än vad som var fallet i lördags. Den enda förlusten på hemmaplan hittills kom lustigt nog mot Coventry.

Port Vales hemmaform måste sätta utgångspunkten i förutsägelsen hur matchen kommer att sluta. Även om de gjort elva mål på sina sex hemmatcher, sexton totalt, så har de minus två i målskillnad, Charlton har plus tre. I vinsten hemma mot Coventry släppte Charltons försvar till allt för många chanser för att det skulle kännas stabilt så nyckel till framgång är att försvaret blir mer pålitligt. Framåt tror jag främst att individuella prestationer av Lookman, Holmes och Magennis, där de utmanar Port Vales försvar kommer ge störst möjlighet till mål framåt. Även om vi alla suktar efter nya vinster skall vi vara mycket nöjda om vi når ett oavgjort resultat uppe i det blåsiga Stoke, 1-1.

Slade är vanligtvis förutsägbarhetens namn, han ändrar i stort sett aldrig en startelva om inga skador eller avstängningar tillkommit. Därför tror jag på samma startelva som senast. 

Trolig laguppställning

Rudd

Solly
Bauer
Pearce
Fox

Holmes
Crofts
Ulvestad
Lookman

Novak 
Magennis

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2016-10-17, 22:43.