Championship: New York Stadium, Lör 30 jan kl 16:00

11, Burke 4, Makienok
  44, Vetokele
69, Makienok
94, Lookman

Charlton vann äntligen en match och det med råge. Rotherham åkte på rejält med däng när Londonlaget visade kämpaglöd och effektivitet.

Det var en dansk kämpe och Islands känsligaste passningsfot som visade vägen när Charlton tog sin första seger efter 12 matcher utan vinst. José Riga och hans mannar vann uppe i Rotherham för första gången sedan 1963. Simon Makienok kom in i laget istället för Tony Watt och tackade verkligen för förtroendet.

Den väldige dansken startade ett anfall genom att skarva en nick till Zakarya Bergdich på vänsterkanten. Denne tog sig fram och skickade sedan tillbaka en passning till Makienok, som pangade in ett ostoppbart skott. 1-0 till Charlton efter bara fyra minuter! De drygt 700 tillresta Charltonfansen lär ha varit i chock.

Igor Vetokele var hungrig på mer strax därpå med ett skott på mål, men det blev istället Yorkshirelaget som pytsade, när Chris Burke placerade in bollen bakom Stephen Henderson efter att Charltonförsvaret blivit överspelat av hemmalaget. Efter elva minuter var resultatet alltså 1-1.

Matchen låste sig mer och mer i takt med att snön började falla över New York Stadium, men precis innan paus visade Johann Berg Gudmundsson varför han blivit en stabil favorit på The Valley sedan han kom in i laget. Islänningen tog sig förbi en back och spelade in till Vetokele, som enkelt gjorde sitt första mål för säsongen. Skönt för den skadedrabbade angolanen och psykologiskt viktigt för Charlton att gå till pausvila i ledning för en gångs skull.

I andra halvlek hettade matchen till och Makienok var inblandad även i detta, då han och kaptenen i Rotherham, Kirk Broadfoot, bråkade inför en hörna. Varsitt gult kort från domare Keith Stroud. Kort därpå smekte Gudmundsson in bollen mot mål, varpå Makienoks blonda huvud dök upp ur folkmassan framför mål och styrde in bollen till 3-1 för Charlton, mitt framför hemmafansen.

Jorge Teixeira och domare Stroud stod sedan för ett oroligt ögonblick för ett plötsligt segervisst Addicks, när den förre kom i kontakt med Jonson Clarke-Harris i straffområdet och den senare blåste straff. Den fällde hemmaspelaren stegade upp och brände straffen med den äran, högt över mål.

Charlton parkerade bussen, även om Henderson fick visa sin klass mellan stolparna också, och det såg ut som att matchen skulle sluta just 3-1. Långt in på övertid kontrade dock Gudmundsson, som spelade in nyss inbytte Ademola Lookman, varpå den unge Charltonkillen lugnt satte 4-1.

Äntligen en seger för Charlton! Strålande insatser av inte minst Gudmundsson och Makienok. Har säsongen vänt nu? Helt klart för tidigt att säga. Bristol City hemma är nästa mål. Stenhård fokus på nästa lördag alltså.