Championship: The Valley, Sön 13 mars kl 16:30
Domare: D Deadman
Publik: 14 636

56, Teixeira
79, Harriott

Jorge Teixeira och Callum Harriott gav Charlton nytt hopp i en oväntad seger mot Middlesbrough. Charltons egna produkter ledde laget i den första av 10 ”cupfinaler”.

Utsikterna inför matchen på The Valley (och på SKY TV) var knappast ljusa. Ligatvåan kom på besök och vår form var som bekant inte den bästa. Supportrarna protesterade innan matchen och precis vid avspark (då de kastade in badbollar på planen). Klubbledningen kontrade med hotfulla budskap på storbildsskärmen.

José Riga satsade på i stort sett samma lag som i den oavgjorda matchen mot McDons, förutom att Simon Makienok p.g.a. sjukdom fick avstå till förmån för Ademola Lookman, medan Alou Diarra kom in istället för Diego Poyet. Riga bestämde sig för att ta sig an Boro med en 4-4-2-uppställning. Motståndarlaget leddes av assistenten Steve Agnew, då managern Aitor Karanka (f.d. spelare för Bilbao och Real Madrid) efter ett bråk var osäker på om han skulle fortsätta hos Middlesbrough.

När matchen väl startade efter att badbollsprotesten städats bort såg det ut att bli en låst affär. De få chanser som dök upp åt vardera håll var inte av någon större kvalitet, även om Johann Gudmundsson framtvingade en bra räddning från Middlesbroughs målvakt Dimi Konstantopolous efter drygt 20 minuter. Det var dock bortalaget som tryckte på bäst mot slutet av halvleken och bra försvarsspel av Teixeira och fantastiskt målvaktsspel av Nick Pope var det enda som räddade Charlton kvar i matchen, inte minst när Rod Fanni nästan gjorde självmål på en stenhård nickskarv.

Charlton kom ut i andra halvlek med nedflyttningspiskan i ryggen och tryckte på framåt. Jordan Cousins, lagkapten för dagen tillika akademiprodukt, var ledande i försöken framåt. Hans andra skott på mål på kort tid ledde till en hörna för våra Addicks. Gudmundsson slog in bollen, som nådde fram till den omarkerade Teixeira. Mittbacken satte huvudet till bollen och stänkte in en kraftfull nick. 1-0 till Charlton!

Strax därpå hade Fanni läge att utöka efter ännu en fast situation, men Middlesbrough lyckades rensa. Sedan tog bortalaget över kommandot och tryckte på framåt. Laget ledde ligan för två månader sen och kan inte ha varit glada över att ligga under mot nästjumbon.

Med tio minuter kvar på klockan slog Gudmundsson ett inlägg från kortlinjen som Boro-försvaret hade svårt att få bort, varpå Callum Harriott nöp till och fixade 2-0 till Charlton! Akademiprodukten slet av sig tröjan framför hemmafansen och vrålade ut sin glädje, varpå han serverades ett gult kort av domare Deadman. Resultatet stod sig trots viss press från bortalaget.

Charlton vädrar efter denna viktiga seger i någon mån morgonluft. Det är fortfarande 5 poäng upp till Fulham och McDons, men också nio omgångar kvar. Ett smått hackande Sheffield Wednesday på bortaplan är nästa motståndare. Det blir förmodligen en ännu svårare match. Det gäller att hålla cupfinalsmentaliteten i laget och att Gudmundsson, Cousins, Harriott, Teixeira, Pope m.fl. gör sådana matcher som i söndags om det ska gå vägen.