Inför matchen Charlton - Reading

Championship: The Valley , Lör 27 feb kl 16:00

Reading kommer på besök och biljetten kostar endast fem pund som led i en årlig kampanj som ska locka folk till arenan. Det är okej. Femtio kronor kan motsvara underhållningsvärdet i de flesta av Charltons matcher i år.

Det är bara att gratulera dem som löste biljett till premiären (QPR) och mot Hull (!) i omg fyra samt mot Sheff W i höstas. Endast i dessa matcher har Charltonfansen fått uppleva en hemmavinst. Inte undra på att gemene man nu, av flera skäl, överväger att inte förnya sina årskort inför nästa år. Man orkar inte med mer fagra förhoppningar som blir till besvikelser.

Efter varje förlust och inför varje omgång läser man intervjuer från ledare och framtvingade spelare som försöker intala oss att det finns positiva tecken. Man försöker tro på det. Och hoppas. Men nu, sist i tabellen med sju poäng upp till lagen ovan strecket och med -34 i målskillnad släcks alla ljus i tunneln. Det ska till mirakel för att det inte åter ska bli spel i div 3 för Charlton i League One i höst. 

Charlton har skador på nyckelspelare sedan en tid. I förlustmatchen mot Preston i veckan sållade sig Solly till listan. Och Cousins. Två nyckelspelare som troligen är borta i den här matchen. Diarra kan vara på väg tillbaka kanske. Han joggar på halvfart nu igen. Han kan behövas defensivt när Lennon inte finns att tillgå efter hans utvisning senast. Men ingen kan säga annat än att det är kris på spelarfronten i Charlton. I Reading saknas Tjeckiens anfallare Vydra. Tack för det. 

Charltons form är dålig. Man håller spelet uppe godkänt i stunder men tar inga poäng. Ett tydligt signum för ett bottenlag. Fem mål på tio matcher sedan årsskiftet. Det enda märkliga undantaget är bortamatchen mot Rotherham som vanns med 4-1! Mitttenlaget Reading har under motsvarande period endast två förluster och är dessutom framme i FAcupens kvartsfinal efter att ha slagit ut West Bromwich med 3-1 i lördags. 

Kanske är det just Readings framgångar i cupen och Charltons tydliga roll som underdog som kan vara hemmalagets chans i denna match. Över en säsong kanske Reading är ett stabilare lag än Charlton men skillnaderna mellan de flesta lagen i Championship är trots allt inte större än att en brist på fokus och lite omedveten och ofrånkomlig underskattning av motståndet kan räcka för att poängförlusten att vara där. 

Så kanske kanske. Charlton kanske är mer motiverade och törstiga på framgång i den här matchen, och Reading på resande fot är ett annat Reading än på sin hemmaplan; sju av de senaste åtta matcherna inkl cup har varit hemmamatcher och utan förlust. Bortamatchen? Förlorades i Ipswich. 

Till slut noteras att supertalangen 18-årige Ademola Lookman skrivit ett långtidskontrakt med Charlton trots att större klubbar varit intresserade. Han säger sig vilja vara lojal mot klubben som upptäckte honom och tog honom till sin Akademi. Det hedrar honom. Nu är det upp till klubben att visa att dess ambitioner sträcker sig längre än att vara en plantskola för talanger. 

Trolig laguppställning

Henderson

Holmes-Dennis
Teixera
Johnson
Fox

Motta
Harriott
Ba
Gudmundsson


Makienok
Lookman
 

Artikeln skriven av Gunnar Persson 2016-02-27