Inför matchen Charlton - Burnley

Championship: The Valley, Lör 7 Maj kl 13:30

FA bävar när Charlton avgör The Championship på lördag. Aldrig tidigare har ett redan degraderat lag fått så mycket uppmärksamhet över vilka lag som kommer att premieras med en uppflyttning till Premier League. Fokus för lördagens avslutande match hemma mot Burnley ligger dock inte på vad de 22 spelarna på planen åstadkommer utan i vilken utsträckning publiken kommer att påverka slutresultatet.

För Charltons del har League One varit ett faktum i flera veckor. Förra lördagen lyckades de ändå vinna den, för båda lagen, betydelselösa bortamatchen mot Leeds och visade prov på ett spel som är långt bättre än League One. Men då en massis spelarflykt, av olika skäl, är att vänta inför nästa säsong kan vi inte heller förvänta oss samma klass på spel eller spelare som under de sista månaderna. Men innan detta är ett faktum skall årets säsong rundas av med hemmamatch mot Premier League-klara Burnley som genom vinst säkrar seriesegern. Oavgjort och förlust kan också räcka till serieseger beroende på hur det går i matchen mellan Midddlesbrough vs Brighton.

Det har varit mycket skriverier den senaste veckan om vad som kan hända. Speciellt med den avslutande matchen mellan Blackpool och Huddersfield förra säsongen i åminne då Blackpools supportrar stormade planen en bit in i andra halvlek i protest mot sina ägare som hade försnillat cirka £40 miljoner efter sejouren i Premier League. Därför drog nog FA en lättnadens suck när Burnley vann hängmatchen hemma mot QPR i måndags vilket medför att Burnley är klara för Premier League. Dock kvarstår att avgöra vem som vinner The Championship och allas längtan är naturligtvis att den kampen skall avgöras genom spelarnas prestationer. Den sista omgången spelas alla matcher av förklarliga skäl samtidigt för att inget lag skall kunna spela på resultaten från övriga matcher. För att detta skall vara möjligt får det inte heller uppstå några förseningar i några matcher. Detta hade heller inte varit något problem förrän matchen mellan Blackpool och Huddersfield. Det matchresultatet hade dock ingen påverkan på toppstriden vilket lördagens match på The Valley kommer att ha.

För att sätta ytterligare krydda på tillställningen har Charltons ägare nyligen i en intervju i belgisk media sagt att protesterna inte är så omfattande som media vill göra gällande. Det var bara ca 200 supportrar som demonstrerade sitt missnöje trots att det var mellan 10 000 - 15 000 på läktarna. Den korrekta publiksiffran var 15 857 och inkluderar 2 854 Derbysupportrar. Så låt säga att upp emot 10 000 visade sitt missnöje under matchen och efteråt fylldes parkeringen utanför huvudentrén med cirka 3500 protesterande supportrar. Helt klart att Duchatelet inte skapat sin förmögenhet genom sina kunskaper från lågstadiets mängdlära. Då ägaren och hans nickedocka till VD, Katrien Miere, dock är rädda för reprisalier från FA och ligan har de vidtagit många åtgärder för att försvåra för supportrarna att störa matchen.

Den första åtgärden var att höja matchen till "Guldstatus" vilket innebär att enbart åskådare med ett visst antal tidigare besök på matcherna kan köpa biljetter till matchen. De har även förkortat tiden för när biljettköp är möjligt för att minska antalet åskådare. Enligt rykten från flera säkra källor har de även beslutat att de sex nedersta stolsraderna närmast planen inte får ha några åskådare. Undrar vad säsongskortsinnehavarna på dessa platser tycker om det? Och för att ytterligare sätta en ännu mer familjär prägel på matchen har antalet poliser ökats på ordentligt. Ägaren och VD har löpande klagat på den dåliga ekonomin i klubben, undrar vad det kan bero på????

Hur ser det då ut på spelarfronten? Manager José Riga lär inte bry sig så mycket då han med största sannolikhet lämnar klubben för andra gången på två år efter den här matchen. Så mycket talar för att det blir samma trupp som borta mot Leeds, kvarstår att se om Chris Solly som uttalat sig negativt om klubbens ledning har fortsatta problem med ankel, vårtor, acne eller någon annan allvarlig åkomma. Burnley vill med största sannolikhet säkra seriesegern genom vinst så även där kan man tänka sig i storts sett samma trupp som besegrade QPR.

Hur slutar matchen då? Burnley har klart mest motivation att vinna. Charltons spelare har inte ens äran att spela om men om bollen går Charltons väg kan de säkert kvickna till. Det mesta talar för en Burnelyseger, om den inte klaras av för egen maskin så avklaras det genom att matchen avbryts pga publikinvasion eller liknande och Burnley i så fall tilldöms segern med 3-0.

För er som har tillgång till SKY Sport direktsänds hela spektaklet där.

Trolig laguppställning

Pope

Fanni
Diarra
Teixeira
Fox

Harriott
Kashi
Jackson
Lookman
Gudmundsson

Vetokele

Artikelns skriven av Lars Liljegren, 2016-05-05.