Matchrapport Ipswich - Charlton

Championship: Portman Road, Tis 30 dec kl 20:45
Resultat:
3 - 0  (1 - 0)
Domare: C Kavanagh
Publik: 26 157

Målgörare
31 Smith  
59 Murphy  
90 Mc Goldrick  

Charlton gick på en riktig nyårsraket när de förlorade borta mot Ipswich på årets nästsista dag. Resultatet speglar inte matchens utseende men är ändå symptomatsikt för hur ineffektiva Charlton är framför motståndarnas mål. Ipswich förankrade sin andraplats inför nyårsklockorna medan Charlton för första gången sjönk ned till tabellens nedre halva. Den stora frågan inför transferfönstret för Charltons del är om det blir nya spelare eller ny manager.

Båda lagen kom till spel med ungefär samma uppställning som föregående match, gästande Charlton fick dock klara sig utan avstängda Harriott. Det blev en livlig föreställning för den stora publiken, drygt 26 000 varav drygt 1 000 tillresta Charltonsupportrar. Spelet böljade åt båda hållen och halvchanser kreerades på löpande band.

Gudmundsson var närmast att öppna målprotokollet när hans tunga långskott tvingade. Bialkowski att sträcka ut sig i sin fulla längd och tippa bollen runt stolpen. Medan Charlton långa stunder effektivt rullade boll var Ipswich betydligt mer effektiva med sitt kortpassningsspel när de fick chansen. Charltons stora akilleshäl denna säsong har varit fasta situationer och denna afton skulle visa tydligt på vad Peeters borde fokusera sig på träningarna istället för att klaga på hur dåligt hans manskap är. Ipswich storskytt fick en felträff när han mötte en hörna och i kalabaliken framför Etheridge i Charltonmålet kunde Smith peta in bollen enkelt från fem - sex meter.

Till skillnad mot många gånger tidigare hängde inte gästerna läpp utan började prestera än bättre fotboll. Tucudean fick först läge på en djupledspassning där han istället för att runda den utrusande Bialkowski försökte skjuta förbi densamma. Bialkowski räddade och returen gick ut till Gudmundsson som från 30 meter försökte sig på att lobba in bollen bara för att se en blåtröjad försvarare nicka undan på mållinjen. Några minuter senare matade Gudmundsson en djupledspassning ut på högerkanten där Solly forcerade fram, bröt in och passade snett inåt bakåt till en fristående Tucudean som från straffsparksavstånd skickade bollen högt över ribban. Rumänen har varit allt annat än lyckad i rollen som målskytt även om han är med och skapar målchanser. Ipswich var nära att stänga matchen i slutsekunderna när han åter på frispark sköt bollen i stolpen. Etheridge hade verkligen turen på sin sida då bollen tog i stolpen och studsade ut på honom för att sedan gå ut till en resultatlös hörna. Lagen gick till halvtidsvila i en match som fortfarande var vidöppen.

Charlton öppnade andra halvlek i ett rasande tempo där Ipswichförsvararna mestadels fick agera åskådare. I en kontring tre mot två blev Tucudean åter frispelad men lyckades inte få bollen under kontroll och bollen kunde sparkas iväg. Vetokele blev strax efter mycket tveksamt avvinkad för offside på sin väg ensam mot Bialkowski. Som så många gånger förr skulle Charltons ineffektivitet straffa sig hårt. En knapp kvart in i halvleken fick Ipswich en hörna som (så många gånger tidigare) bara rensades undan halvhjärtat. Nytt inlägg tog sig, via en Charltonspelare, fram till McGoldrick som satte nicken i ribban. På den efterföljande returen höll killen med målsinnet, Daryl Murphy, sig framme och fördubblade Ipswich ledning.

Trots den massiva uppförsbacken gjorde Charlton vad som stod i deras makt för att komma in i matchen igen. Inläggen mot Ipswich straffområde var att jämför med Blitzen under andra världskriget men Ipswich försvarade sitt mål med samma energi som Spitfirepiloterna. Och som så många gånger förr när ett lag ligger på så öppnad möjligheterna för kontringar. McGoldrick hade mycket mer spring i benen än Bikey och kunde med viss möda placera bollen utom räckhåll för Etheridge. Det var ett mycket bedrövat Charlton som lämnade Portman Road på årets näst sista afton.

Charltons spel denna säsong är och förblir en gåta. Liksom i mötet hemma mot Ipswich tidigare i december (och andra matcher tidigare på säsongen) förde Charlton spelet stora delar av matchen, skapar flertalet chanser men lyckas inte förvalta sina chanser och slutresultatet blir förlust eller i bästa fall oavgjort. Andra matcher där de spelmässigt är i underläge lyckas de vinna eller turligt få med sig ett oavgjort resultat. Peeters har förvisso lyckats skapa ett lag som är bra på att försvara sig och därmed skapat grunden för ett vinnande lag. De forwards som laget förfogar över håller helt enkelt inte tillräckligt hög klass och det har visat sig välidgt tydligt hur laget mer eller mindre har stått och fallit med Vetokele.

Charltons belgiske ägare Roland Duchâtelet har lovat nytt friskt blod under transferfönstret i januari om chanserna tilll avancemang till Premier League fanns kvar. Den chansen lever i allra högsta grad men frågan är hur pass nöjd han är med Peeters insatser? Med tanke på att vi får gå tillbaka till början av november för att hitta en seger så är det kanske inget som gör att det känns lättare att öppna på plånboken. Så frågan är om det blir nya spelare eller ny manager? Under matchen mot Cardiff syntes Jose Rigas tidigare manager Karel Freye (han var bla arkitekten bakom köpet av Vetokele). När han försvann i maj sade han till några supportrar att han kommer att komma tillbaka inom en snar framtid. Efter matchen mot Cardiff sade han med ett stort leende att vinden blåser hans väg.

Nu närmast står Blackburn på menyn i en av stryktipsmatcherna i FA-cupens 3 omgång. Återstår att se om Charlton klarar av att förbättra sitt mediokra cupspelsfacit. I så fall måste försvaret ha betydligt bättre koll på Rhodes än vad de hade den 20 december.

Laguppställning Ipswich

Bialkowski

Chambers
Smith Booked
Berra
Parr

Skuse
Anderson (70)
Tabb
Bishop (84)

McGoldrick Booked (94)
Murphy
--------------------
Gerken
Mings
S Hunt (70)
N Hunt (94)
Bru (84)
Ambrose
Sammon

Laguppställning Charlton

Etheridge

Solly
Bikey Amougou
Ben Haim
Gomez

Gudmundsson
Buyens
Jackson (70)
Cousins

Tucudean Booked
Vetokele
--------------------
Wilson
Bulot (70)
Fox
Pigott
Pope
Thomas
Ahearne-Grant

Lars Liljegren, 2015-01-02 12:53