Championship: The Valley, Lör 21 mar kl 16:00
Publik: 15 007

58 Buyens, Straff 40 Pobrebnyak
70 Buyens 93 Pobrebnyak
80 Church

Charlton tog sin sjunde seger på de nio senaste omgångarna när de vände underläge till seger hemma mot Reading. Även om resultatet inte speglar det var Charlton klassen bättre rakt igenom och det var enbart deras egen oförmåga som höll siffrorna nere.

Det började på sämsta tänkbara sätt när Chris Solly sträckte sig på uppvärmningen och Luzon fick stuva om i laget redan innan avspark. Gomez fick bli ny högerytter medan Diarra fick komma in som ny mittback. Årets första vårdag bjöd annars på hyfsad temperatur kring tio grader men solen lyste med sin frånvaro.

Charlton började matchen i ett bra tempo där bollen fick göra jobbet. Kreativt spel satte myror i huvudet på FA-cupsemifinalisterna men som tur var ur deras perspektiv saknade Charlton skärpan i de avgörande passningarna. Efter att ha rett ut den första stormen kom Reading in mer och mer i matchen även om skapandet av målchanser inte heller var så mycket att skriva hem om. För dagen var det en spelare i Reading som stack ut positivt, ryssen Pavel Pobrebnyak. Fem minuter före halvtid tog han hand om ett inlägg på bästa sätt, bjöd Charltonförsvaret på en svängom och placerade sedan in bollen säkert bakom Henderson. 1-0 till Reading något oförtjänt men det resultatet stod sig till halvtidsvilan.

Andra halvlek inleddes i liknande stil som första med två viktiga undantag, Charlton hade fått ordning på sina avslutningar och höjt tempot ytterligare. Helt plötsligt radade hemmalaget upp målchanser och Reading hade fullt upp med att hålla sitt mål fredat. Knappa kvarten in ansåg domaren att Hector hade rensat undan bollen med hjälp av armen och blåste straff. Vi har nog aldrig fått så många straffar oss tilldömda som den här säsongen. Utan att öppna historieböckerna så har Buyens, som är vår rättsskipare, gjort åtta mål vilket innebär att vi har fått sex eller sju straffar. Han gjorde inget misstag den här gången heller och det var utjämnat. Bara några minuter senare hade Eagles ett gyllene tillfälle att utöka ledningen men hans nick var aningens felbedömd på ett annars mycket bra inlägg från Gomez som fyllde upp högerbacksplatsen på bästa sätt.

Ytterligare ett inlägg från Gomez tio minuter senare hamnade hos Buyens som enkelt kunde styra in ledningsmålet för Charlton, det hör till ovanligheterna att han gör spelmål! Minuten dessförinnan hade Williams i Reading dragit på sig ett gult kort som senare skulle visa sig ödesdigert. I takt med att Charlton fortsatte att rulla boll och gästerna blev mer och mer frustrerade att spela statister började domaren ta över mer och mer av matchen. Först gjorde dock Church 3-1 på sitt forna lag och matchen kändes tämlgen avgjord med cirka tio minuter kvar att spela. Likt Don Quijote började domaren sedan att vifta med sin kortlek åt båda hållen men det hade nog inte den effekten han själv hade önskat. Till slut blev det sju gula och ett rött kort innan matchen var över och som ni redan förstått var det Williams som drog det kortaste strået efter en intern uppgörelse med Watt där båda fick varsitt gult kort.

På stopptid fastställde Pavel Pobrebnyak slutresultatet genom att snygga till siffrorna till 3-2. Domarens insats var det som låg i fokus för Steve Clarke, manager i Reading, efter matchen. Det osade mycket svavel över domarna i Championship i allmänhet och Darren Deadman, gårdagens domare, i synnerhet. "Det skall bli skönt när vi är tillbaka i Premier League och åter kan åtnjuta professionella domare". Nåväl, med undantag av semifinaler och en eventuell final i FA-cupen lär det nog dröja innan Reading spelar i Premie League. Med åtta omgångar kvar av säsongen har de nio poäng upp mot Wigan som just nu ligger överst bland de nedflyttnignshotade lagen.

För två omgångar sedan förlorade Charlton hemma mot Blackburn i en sexpoängsmatch men efter två raka segrar är de nu åter på samma poäng. Dock är det hela tretton poäng upp till sista kvalplatsen till Premier League så sannolikheten att nå en sådan plats är väl inte så stor. Dock är det tjugofyra poäng kvar att spela om och om laget skulle fortsätta på samma sätt som de nio senaste omgångarna så lever hoppet fortfarande. Buyens är förvisso säker från straffpunkten men också något ovårdad i sin framfart på mittfältet. Han var en av dem som råkade i onåd hos Deadman och drog på sig säsongens tionde varning och missar därmed påskens båda derbyn, borta mot Millwall och hemma mot Fulham.