Championship: The Valley, Tis 19 aug kl 20:45
Publik: 15 317

11 Tucudean 31 Ward
45 Buyens (straff) 85 Ward
78 Vetokele

Seger med 3-2 och Charlton upp i delad serieledning, vem hade kunnat tro det inför säsongen? Charlton spelade en smart attackfotboll och kontrade sönder ett något trögt Derbyförsvar i en match som i övrigt fördes av gästande Derby. Men oavsett överlägset bollinnehav så vinner alltid det lag som gjort flest mål!

Charlton kom till spel med förväntad laguppställning, enda avvikelsen mot min förmodade startelva var Gomez som ersatte en skadad Solly. Att truppen fortfarande är tunn märktes tydligt då Peeters bara hade en målvakt i sin 17-mannatrupp. Vet inte om man kan dra några slutsatser av det men en möjligthet är att Henderson är lättare skadad och Peeters räknar med att han är tillräckligt återställd för att kunna återta en avbytarplats på lördag.

Charlton tog tidigt ledning i matchen efter en pigg start. Tucudean kunde enkelt ge hemmalaget ledning efter snyggt förspel av Gudmundsson och Cousins. Därmed var Derbys nolla i insläppta mål för säsongen spräckt. Matchtempot mattades av fram till halvtimmen var spelad då Charlton först var nära att öka på ledningen innan Derby i nästa moment kunde kvittera efter att Pope först hade räddat Martins skott men fick se på när Ward krutade upp bollen i bortre krysset. Derby tog sedan över matchen men Charlton redde upp situationen efter storspel av Pope och försvararna. Det mesta lutade åt oavgjort till halvtid men i de sista skälvande sekunderna av de fyra stopptidsminuterna snurrade Tucudean upp Derbyförsvaret innan Keogh sparkade ner honom i skottögonblicket. Domaren tvekade inte när han pekade på straffpunkten men missade att plocka fram kortleken för en situation som kunde gett rött kort.

Buyens var åter exekutor liksom mot Colchester, när hände det senast att vi fick två straffar på tre matcher??? Han var lika säker denna gång och Charlton kunde gå till halvtidsvila med en 2-1 ledning. Tucudean skadade sig dock och fick ersättas av förra matchens segerskytt Moussa. Andra halvlek fortsatte i samma stil som den första hade slutat, det vill säga Derby ledde det mesta av spelet medan Charlton stod för farligheterna genom giftiga kontringar. Både Moussa och framför allt Vetokele hade gjoda möljigheter att göra mål. Men det dröjde till det var drygt tio minuter kvar att spela innan Charlton fick utdelning och Vetokele kunde omarkerad, liksom mot Brentford, nicka in 3-1 från nära håll. Han hade sedan bud på ytterligare mål några minuter senare men Grant såg till att hålla matchen vid liv. Och spänningen var inte slut än på The Valley. Med bara fem minuter kvar att spela var Ward åter framme på en retur. Bollen gick retfullt mellan benen på Pope, ett skott han nog borde ha tagit.

Det blev åter en nervkittlande avslutning där domare Bull lade till fem minuter. Men Charltons försvar stod pall den avslutande forceringen från Derby som fick se sig besegrade för första gången den här säsongen. Charlton seglade därmed upp i delad serieledning tillsammans med Nottingham, Cardiff och Millwall. Gissar att de flesta av oss inklusive jag själv inte hade gissat på den kvartetten med undantag av Cardiff. I botten hittar vi dessutom Wigan, Bolton, Fulham och Blackpool, lite upp-och-nedvända världen minst sagt om man är bookmaker! 43 omgångar kvar men vi gläds ändå åt Charltons högsta placering sedan säsogen 2006/2007! Här näst står ett bortamöte mot Huddersfield på tur, en överkomlig uppgift innan Derby får möjlighet till revansch på hemmaplan på tisdag i Ligacupens andra omgång.