Championship: Griffin Park , Lör 9 aug kl 16:00
1 - 1  (0 - 0)
Domare: J Adcock
Publik: 9 619

85, Smith 64, Vetokele

Charltons ligapremiär borta mot Brentford slutade oavgjort men kunde lika gärna slutat med vinst. Eller förlust. Så den delade poängen var rättvis i en öppen match där nyfikenheten var stor på hur Charltons nya lagbygge med inte mindre än sju ligadebutanter i startelvan skulle formeras och klara sig mot den hungriga nykomlingen i Championship. Svaret blir godkänt efter förutsättningarna.

Brentford satte press från start och gav inte Charlton den tid man säkert ville ha att komma in i matchen och det höga tempot resulterade i rätt hafsigt och böljande spel. Här gällde det att anpassa sig snabbt och Brentfords optimism kändes på gränsen till övermodig med tanke på kapaciteten och Charlton fick bra kontringstillfällen. Inte minst genom den nye Vetokele på topp som var mycket bra och på egen hand skapade oro på Brentfords planhalva.

Inramningen till matchen var fantastisk i en strålande sommarsol som tillsammans med en glödhet publik skapade en atmosfär som skulle kunna självantända en Salaskog om så vore. Och efter tjugo minuter sattes Charltons nye målvakt Henderson på rejält prov av Odubajo på topp i Brentford. Strax därefter var det den förre addickskeepern Button som sattes på prov av rumänen Tucudean som frispelad dock inte kunde förvalta sin chans.

Charltons försvar med Ben Haim och Bikey som mittlås gjorde det bra. Solly och Wiggins gjorde försök till räder på kanterna och under andra delen av första halvlek då bortalaget började få lite mer tid med bollen. Brentfords press gav inte mycket mer än halvchanser en bit från mål, även om en sådan höll på att resultera när Judges skott styrdes otäckt och Hendersom gjorde en akrobaträddning. 0-0 i halvtid.

Charlton var på tårna när andra halvlek började och Vetokele/Tucudean på topp skapade oro och hade chanser från nära håll. Men det krävs kanske var det en viss förståelig övertändning i premiären som gjorde att skotten för det mesta gick över eller förbi och för hårt. Button var också bra i motståndarkassen. Efter ett tag började ett sorts sluggerspel som gick fram och tillbaka där även Henderson fick visa vad han går för.

I 64min resulterade en hörna och Charlton tog ledningen. Rätt välförtjänt med tanke på hur andra halvlek hade börjat. Vetokele var framme på Jacksons hörna och nickade bollen i mål. Mycket symtomatiskt att det var angolanen som var säsongens förste målgörare för Charlton eftersom han varit det klart största hotet matchen igenom. 1-0 och Charlton fick än mer luft under vingarna.

Wiggins sköt. Men över. Suck. Brentford stack upp och radade upp ofarlig hörna efter ofarlig hörna. Och Charlton borde ha avgjort matchen tio minuter kvar. Den för Tucudean inbytte lite småskadade (?) Harriot fick efter fint förarbete av Vetokele bollen runt straffområdesgränsen i fritt läge med målvakt ur spel. Men av någon anledning var det viktigare att skjuta hårt än rätt och Harriot missade det öppna målet och dundrade bollen i underkant av ribban. Man tog sig för pannan.

Luften tyckes gå ur Charlton som backade hem igen och återgav initiativet till humlorna och det var den i veckan nykontrakterade Tommy Smith, rutinerade och närmast från Cardiff, som förlöste Brentford. Han kom in som inbytare i den 78e min och knappa tio minuter senare hade han utjämnat till 1-1. Något turligt kan man tycka och oturligt för den annars välspelande Ben Haim som fick Smith skott på sig och ställde helt Henderson som bara kunde titta på när bollen gick i mål.

Målet boostade Brentford och publiken och det var inte mer än nöd och näppe Charlton fick med sig en poäng hem till SE7. I sista ordinarie minuten fick nämligen Judge på en fin frispark som tog i ribban men Charlton red ut den slutforcering hemmalaget hade och i det stora hela får man vara nöjd med 1-1 i premiären. Fler lag kommer att få bekymmer i den kokande grytan Griffin Park.

Det finns potential i Charlton. Fler namn ska prövas i nästa match som är i ligacupen mot Colchester. Tunga matcher i ligan att vänta härnäst. Ännu en spännande säsong har börjat.