Championship: Layer Road, Lör 15 sept kl 16:00
Domare: M Russell
Publik: 5 890

32, M Yeates 45, S Todorov
38, K Lisbie 73, Z Zhi

Pardew levererade några överraskningar i Charltons startelva. Bland mittbackarna föll valet på Jonathan Fortune och Patrick McCarthy, Zheng Zhi tog plats på innermittfältet, Andy Reid var bänkad och Madjid Bougherra satt på läktaren. I de två sistnämnda spelarnas fall berodde de uteblivna platserna i startelvan på att båda nyligen spelat landskamper för Irland respektive Algeriet och Pardew ville förmodligen inte köra slut på dem genom att ta ut dem i startelvan. I Colchester fanns det en del välkända namn i form av Teddy Sheringham, Kemal Izzet och Kevin Lisbie. Som det nämndes i införrapporten har ju både Izzet och Lisbie spelat i Charlton.

Matchen inleddes med något så ovanligt som en misslyckad avspark då Colchesterspelarna satte igång spelet innan domaren blåst i pipan. Efter dryga kvarten blev Todorov fälld av hemmalagets Baldwin och på den efterföljande frisparken sköt Ambrose tätt över. Bara ett par minuter senare är Iwelumo nära att göra en drömcomeback på Layer Road men hans skott räddades på mållinjen av Colchesterkaptenen Karl Duguid (den som vet hur denna människas efternamn uttalas kan meddela detta på Charltons Svenska Fansforum). Dessa Charltonchanser till trots var det Colchester som tog ledningen. Mittfältaren Mark Yeates, som sedan säsongsstarten 02/03 har representerat inte mindre än sex olika klubbar, satte 1-0 efter framspelning av Sheringham. Han kan tydligen än, exdjurgårdaren. Dock är orken inte riktigt densamma som i sin ungdoms dagar (d.v.s. strax innan grundandet av Osmanska Riket) så han blev utbytt en bit in i andra halvlek. Dubbelt så illa blev det sex minuter senare då Kevin Lisbie (vem annars?) gör 2-0. Vad som gör bedriften än mer anmärkningsvärd, som om det inte vore nog med att Lisbie faktiskt deltar i en match istället för att sitta på en träningscykel och träna upp sin skadade ljumske/vrist/hälsena/vad och väl ute på planen även lyckas skjuta innanför målramen istället för fyra meter över, är att målet gjordes på nick. Lisbie är ju inte precis någon jätte till fotbollsspelare och jag kan tänka mig att antalet nickmål som den mannen har gjort under sin karriär kan räknas på ena handens fingrar. Charlton fick ett psykologiskt viktigt mål, som det heter på kommentatorsvenska, då Todorov reducerade till 1-2 precis innan halvlekens slut efter inlägg av Ambrose.

Iwelumo hade ett gyllene läge att kvitterade redan efter fem minuter i andra halvlek men han blev fälld av Colchesters målvakt Dean Gerken. ”Bara” gult kort för Gerken eftersom han inte var sista man för Colchester. Frisparken togs av Ambrose men var inte speciellt nära att gå in. Ytterligare några minuter senare är Iwelumo i händelsernas centrum igen. Han kommer fri med målvakten men fälls av Arsenallånet Matt Connolly. Connolly blir utvisad och hemmalagets tränare Geraint Williams svarar med att byta ut 1-0-målskytten Yeates och skicka in mittbacken Adam Virgo, lån från Celtic. Kevin Lisbie är sedan ytterst nära att utöka Colchesters ledning, det numerära underläget till trots, men Nicky Weaver gör tack och lov en prakträddning. I 68:e minuten tvingas Iwelumo kasta in handduken och därmed fick hemmapubliken vila sina stackars röster efter 68 minuters buande riktat mot Iwelumo. In kom Luke Varney, som därmed gjorde sin första tävlingsmatch för Charlton. Även Todorov tvingades bryta på grund av skada, han ersattes av Lloyd Sam i 72:a minuten. Precis efter Sams inhopp kommer 2-2 då Varney lägger upp bollen för Zheng Zhi och kinesen visar att han är sitt lands bästa fotbollsspelare (i alla fall enligt han själv) och skjuter ett hårt skott i Dean Gerkens högra hörn.

2-2 är just vad slutresultatet blev och med tanke på 0-2-underläget efter knappa fyrtio minuter så får man vara nöjd med en poäng, även om det förstås hade varit mycket trevligt om laget än en gång hade lyckats vända 0-2 till 3-2, som i matchen mot Sheffield Wednesday. Nästa match är redan på tisdag. Då kommer Norwich till The Valley.