Inför matchen Preston - Charlton

Championship: Deepdale , Lör 24 Nov kl 18:20

På lördag kväll möter Charlton ett formsvagt Preston på bortaplan. Charlton har chans att ta sin fjärde raka seger medan Preston siktar på att bryta sin tre matcher långa vinstfria svit och öka glappet till nedflyttningsstrecket.

Det är turbulenta tider i Preston North End, klubben som för sisådär 120 år sen var en kraft att räkna med i engelsk toppfotboll och som vann de två första mästerskapen i fotboll i England (1888/89 och 1889/90). Denna turbulens består i att tränaren Paul Simpson för dryga veckan sedan fick sparken efter den usla starten på ligan, kanske var det 0-3 mot Hull som var droppen som fick bägaren att rinna över. Efterträdaren utsågs bara häromdagen. Alan Irvine, tidigare assisterande tränare i Everton, fick förtroendet och gör alltså sin första match som Prestontränare mot Charlton. En förklaring till Prestons dåliga spel är sannolikt försäljningen av förra säsongens bästa målskytt, David Nugent, till Portsmouth för £6 miljoner.

Den nuvarande anfallsbesättningen har varit långt ifrån lika framgångsrik. Bästa målskyttar så här långt är Patrick Agyemang och Darren Carter med tre mål var. Förutom Agyemang finns fem ytterligare anfallare i form av Brett Ormerod, Karl Hawley, Paul Gallagher, Andy Carroll och den f.d. Liverpooltalangen Neil Mellor. Alla dessa spelare har mäktat med ett mål var under säsongen. Om man tar en titt på tabellen så ser man också att Prestons målskörd tillhör de absolut sämsta i ligan. Truppen i övrigt, förutom anfallarna, är inte heller mycket att skryta med. Baktill finns bl.a. fransmannen Mawéne, förra årets ”Player of the Year” Matt Hill och mannen med ligans kanske coolaste namn, Sean St Ledger. På mittfältet hittar man bl.a. lagkaptenen Kevin Nicholls som värvats från Leeds, där han förra säsongen levererade det mindre begåvade uttalandet att han ångrade att han överhuvudtaget flyttat till Leeds, detta när Leeds kämpade som mest för att inte trilla ur ligan. En noterbar sak med lördagens matcharena, Deepdale, är att det är världens äldsta fotbollsstadium som fortfarande är i bruk. Den byggdes redan 1860 (så gammal att inte ens Bengt Andersson kan ha varit med på invigningen), men tre av de fyra orginalläktarna har bytts ut och blivit uppkallade efter de legendariska Prestonspelarna Bill Shankly, Tom Finney och Alan Kelly. Den fjärde ska även den bytas ut och beräknas stå klar till starten av nästa säsong.

Efter ett landslagsuppehåll där England än en gång visat prov på arrogans snarare än briljans vankas det nu (äntligen) spel i The Championship igen för Charlton. Detta spelavbrott kunde dock gärna ha fått vänta ett tag till. Charlton hade radat upp tre raka segrar i ligan och den senaste, 3-0 på hemmaplan mot Cardiff, var säsongens hittills största. Dessutom hade laget hållit nollan i dessa tre segermatcher. P.g.a. avsaknad av ork har jag inte tagit reda på när det senast hände att Charlton inte släppte in mål på tre matcher, men jag kan i alla fall lova att det inte hände förra säsongen då ju försvaret, med bl.a. Souleymane ”The best centre-half you’ve never heard of” Diawara och en formsvag Hermann Hreidarsson i spetsen, fick vår försvarsmur att framstå som om den var gjord av balsaträ. Tack och lov är det inte så störande många Charltonspelare som spelat landskamper under uppehållet. Andy Reid spelade mot Wales, stekhete Chris Iwelumo spelade en B-landskamp för Skottland på tisdagen och Madjid Bougherra mötte Mali med sitt Algeriet, så Charlton kan verkligen inte skylla på trötta spelare om det nu, mot alla rimliga antaganden, skulle bli förlust på lördag. Eftersom spelet på sistone fungerat så pass bra kommer Pardew förmodligen inte gå in och ändra i laget utan det blir förmodligen samma startelva som mot Cardiff. Glöm inte att matchen visas på TV, 18:15 drar Viasat Sport 1 igång sin sändning!

Tyvärr spricker Weavers tre matcher långa nolla, men Charlton vinner med 3-1.

Trolig laguppställning

Weaver

Mills
Sodje
Fortune
Basey

Sam
Semedo
Zheng
Reid
Thomas

Iwelumo

Artikeln skriven av Johan Dykhoff, 2007-11-22