Inför matchen Charlton - Scunthorpe

Championship: The Valley , Lör 11 aug kl 16:00

Det är dags för säsongspremiär och en av förra årets stora floppar i Premier League, Charlton, tar på The Valley emot förra årets dominanter i League One, Scunthorpe. Charlton får alltså redan i första matchen bära ett tungt favoritskap, men det är förmodligen bara att vänja sig.

Charlton

Som väntat ledde förra säsongens nedflyttning till en hel del kommande och gående i Charltons spelartrupp. I och med värvningarna av Izale McLeod från Milton Keynes Dons och Zheng Zhi från Shandong Luneng är antalet värvningar inför denna säsong hela tretton stycken. Samtidigt har sjutton spelare lämnat Charlton så det är onekligen en hel del obekanta ansikten i spelartruppen för den breda Charltonpubliken. Den tyngsta, men också mest väntade, spelarförlusten är såklart Darren Bent. Han lämnar ett enormt hål efter sig i anfallet och det återstår att se om någon av de sex nuvarande anfallarna, McLeod, Todorov, Dickson, Varney, Marcus Bent och Iwelumo, klarar av att axla Darren Bents mantel. Samtidigt som det känns tråkigt att bli av med en så bra spelare som Darren Bent ska man komma ihåg att Charlton verkligen lyckades krama ur så mycket pengar det bara gick ur Tottenham vid försäljningen. £16,5 miljoner ska Bent ha kostat Spurs och när en klubb på fullaste allvar erbjuder sådana summor för en spelare går det inte att säga nej. För dessa pengar har Alan Pardew som sagt plockat in ett helt koppel spelare, där den dyraste är Luke Varney från Crewe som kostade £2,5 miljoner. Dessvärre är Varney skadad och kommer att vara borta i ytterligare några veckor. Just Varneys skada var en av de främsta anledningarna till att Pardew tyckte att det behövdes en ny anfallare och värvade därför Izale McLeod. En annan som är skadad är den gamle räven Matt Holland. Upp till sex veckor kommer han att vara borta heter det från Charltonhåll och det är mycket olyckligt eftersom Holland känns som en av få givna spelare på mittfältet. En klar försvagning inför matchen mot Scunthorpe, med andra ord.

Scunthorpe

Scunthorpe, eller The Irons som de kallas (detta beroende på att just järn har haft stor ekonomisk betydelse för staden Scunthorpe under årens lopp), är inget lag kan påstå att jag vet speciellt mycket om. Vill man vara halvrolig kan man säga att jag inte har järnkoll på Scunthorpe. Laget består av spelare som inte får en att höja nämnvärt på ögonbrynen. Deras två bästa spelare från förra säsongen, anfallarna Andy Keogh och Billy Sharp, har sålts till Wolverhampton respektive Sheffield United. De båda stod för sammanlagt 38 ligamål förra säsongen, men då ska man komma ihåg att Keogh bara spelade drygt halva säsongen eftersom han flyttade till Wolverhampton under vintern. En Scunthorpespelare som man som Charltonanhängare åtminstone känner till är Kelly Youga, som ju är på lån från just Charlton. Just denna värvning säger en del om vilka ekonomiska muskler, eller snarare brist på sådana, Scunthorpe har då de tvingas låna reservlagsspelare från ligakonkurrenter. Bland övriga nyförvärv kan man nämna Paul Hayes, anfallare från Barnsley, Izzy Iriekpen, back från Swansea samt Kevan Hurst, mittfältare från Sheffield United. En spelare som dock kan komma att ställa till det för Charltons del är målvakten Joe Murphy som förra året kom med i ”Årets lag” i League One. Det gäller alltså att de som spelar på topp i Charlton har bra skärpa i avsluten.

Tips

Resan tillbaka till Premier League inleds med en stabil 2-0-seger efter mål av Ambrose och Todorov.

Trolig laguppställning

Weaver

Moutaouakil
McCarthy
Bougherra
Thatcher

Ambrose
Zhi
Semedo
Thomas

Bent
Todorov

Artikeln skriven av Johan Dykhoff, 2007-08-09