Inför matchen Charlton -Norwich

Championship: Arenanamn , Tis 18 sept kl 21:00

The Valley gästas på tisdagskvällen av Norwich City, ett lag med en rätt intressant historia med påminnelser om Charltons. Jag minns att jag under tipsextraåren, saliga i åminnelse, hade The Canaries som lite av mitt ”andralag”. Jag tror det var för, som jag tyckte, deras snygga klubbmärke som jag ritade av och hade på väggen. Kanariefåglarna kallas de för att man i Norwich haft en industri av uppfödning av just dessa fåglar. 

Norwich City FC har haft storhetstider. Under en period i slutet av 80-talet drabbades klubben hårt av att engelska lag var bannlysta i Europa efter tragedin på Heyselstadion. I början av 90-talet ledde man Premier League större delen av säsongen och slutade trea. Spelade UEFA-cupen följande år och är fortfarande det enda engelska lag som slagit Bayern Munchen på tyskarnas hemmaplan. Men det är ju historia nu och Norwich´s fans tror jag precis som vi Charltonanhängare ser tillbaka ibland och suckar : ”those were the days”. Usla spelaraffärer med kortsiktigt vinstintresse gjorde att Norwich sedan 94/95 harvat i den näst högsta serien (förutom ett enstaka misslyckat år i PL 04/05) utan större framgång. Ett flertal tränare har passerat revy. Nuvarande Peter Grant var assisterande manager till vår egen Alan Pardew under hans år i West Ham en klubb de lämnade samtidigt. Se där! En match i matchen!

Laget har ett rätt okänt spelarmaterial men har gjort några förstäkningar denna säsong bland andra den tidigare skotska landslagsmålvakten David Marshall, knäckt av Sverige nov -04 ;) nu  köpt från Celtic. Dessutom har man köpt en måltjuv från Tjeckien, Strihavka, vilken man hoppats mycket på men som inte ”kommit loss” än riktigt. Nu gjorde tjecken det avgörande målet som inhoppare senast och låt oss hoppas att inte islossningen kommer nu! Norwich har relativt stor konkurrens om forwardsplatserna, bl a har man Dion Dublin, 37år men still going strong som betydelesefull kugge och vald till årets spelare i Norwich förra säsongen, men troligen petar ingen Jamie Cureton som var i topp i skytteligan förra säsongen och börjat denna säsong på ett liknande sätt. Se upp för honom Charlton!

Säsongen har annars börjat med blandade framgångar. Förlusten mot Cardiff näst senast sved eftersom man fört i stort sett hela matchen men föll ihop efter Cardiffs kvittering. Detta renderade en kraftig utskällning av spelarna som hölls kvar länge i omklädningsrummet. ”De måste lära sig hur man gör för att vinna!!” dundrade tränaren efteråt. Det tycks ju ha givit resultat för i lördags vann Norwich mot Crystal Palace med matchens enda mål. Låt oss hoppas att det var en tillfällig uppryckning och att bortafansens sång, ”On the Ball City”, som för övrigt anses vara världens äldsta fobollssång, snabbt ska tystna på The Valley.

Charlton har börjat säsongen lite oroligt med många skador och ny spelartrupp. Tidvis har det sett mycket bra ut men dessa perioder av härligt spel och kämpaglöd har varvats med matcher där den rätta instälningen flaxat i väg som en kanariefågel utanför sin bur. Det tycks dock som att man i läskeblaskligan har råd med svackor av detta slag om man har ett slagkraftigt lag i grunden och vi närmar oss sakta toppen av tabellen – där hör vi hemma! Trots ett prekärt skadeläge har Charlton visat sig svårslaget, och med allt fler spelare ivriga att starta så ser det ljust ut framöver. Dessvärre linkade Todorov av planen i lördags och hans start i den här matchen är tveksam.

Gästernas striker Cureton gjorde succé förra säsongen i par med vår egen Iwelumo på topp i Colchester. I den här matchen möts de som motståndare. Ännu en match i matchen kan tänkas, förutsatt att Iwelumo kan spela vilket är osäkert eftersom han fick bytas ut pga skada i lördags. Norwich ser anfallsglada ut på högerkanten med deras nye offensive högerback Otsemobor, för övrigt uttagen i ”årets lag” i Championship förra säsongen. Reid, Powell får neutralisera den kanten. Thomas får avlösa Reid när Otsemobor sprungit sig trött.

Ja, det sista är naturligtvis spekulationer. Det är närmast omöjligt att förutspå startelvan förutom att Weaver tar plats mellan stolparna. På forwardsidan såg det mycket bra ut ända till senaste slakten från U´s sida. Jag tycker att Varney gjort det bra när han kommit in och jag skulle vilja, att Pardew ger honom förtroende fråns start och vilar Todorov om han är småskadad. Om bulgaren återhämtat sig är han självklart given från start. Där har vi en matchvinnare.

En jämn kamp är att vänta. Charlton har visat ”guts” och kommit tillbaka efter tidiga underlägen med två mål i ett par av de senaste matcherna. Men varför ge motståndarna handikapp på det viset? Nu gäller det att vara vaken redan från matchstart och ta kommandot och motivera favoritskapet till seriesegern! Låt oss se till att hålla förlustnollan intakt på The Valley!

Trolig laguppställning

Weaver

Mills
Fortune
McCarthy
Powell

Ambrose
Semedo
Zhi
Reid

Varney
Iwelumo

Artikeln skriven av Gunnar Persson 2007-09-17