Championship: The Hawthorns , Lör 15 Dec kl 16:00
Publik: 20 346

43, R Bednar 37, C Iwelumo
80, Z Gera 73, I McLeod
84, K Philips

Tung förlust på bortaplan med 4-2. Vi hade chansen att gå upp i topp men tog den inte.

Charltons fina bortasvit på fyra raka utan förlust och utan insläppt mål fick ett brutalt slut i den tidiga lördagsmatchen. West Bromwich satte stopp genom att vinna rättvist med 4-2. Izale McLeod gjorde sitt första mål för Charlton och Chris Iwelumo och Andy Reid utgick skadade. West Bromwich var dock starkare och vann rättvist.

Båda lagen hade chansen att gå upp i serieledning om Watford skulle förlora mot Plymouth (vilket dom senare gjorde) och det var West Bromwich som tog den. I det stora hela var dom det bättre laget med matchvinnare i Zoltan Gera, två mål och en assist, samt Kevin Phillips som var tillbaka efter skada. Charlton stördes helt klart av avstängningar och att fem backar saknades, det såg inte helt säkert ut alla gånger. Charlton tog dock ledningen med 1-0 och hade 2-2 en bit i andra halvlek. Men efter att Reid gick ut föll spelet och Baggies kunde gå ifrån till 4-2.

Charlton spelade för dagen i lånade West Bromwich-byxor då matrealförvaltaren hade glömt mörka reservbrallorna hemma i London. Redan då började man ana oråd. Alan Pardew valde som väntat en 4-5-1 uppställning. Planenligt tre förändringar med tanke på avstänga trion Mills, Fortune och Sam. Centralt i backlinjen fick Magic Bougherra chansen bredvid Sam Sodje. Chris Powell var tillbaka som vänsterback och José Semedo tog platsen på andra kanten. Ett mer naturligt val hade varit Yassin Moutaouakil men han fick sent tacka nej på grund av skadekänning.

Det var öppet spel i första halvlek med chanser åt båda håll. Bland annat hade Andy Reid en fint skruvad boll strax utanför krysset. Efter halvtimmen föll Iwelumo illa, till synes utan anledning, såg ut som en stukad fot. Han repade sig, men haltande betänkligt. Märkligt han inte blev utbytt, men det var kanske tur det. För i 36:e minuten nådde han, konstigt nog högst på ett inlägg och kunde snyggt lobbnicka in 1-0 för Charlton. Inte helt välförtjänt kanske men fint förarbete av Jerome Thomas som grundlurade sin ytterback. Kvittering lät dock inte vänta på sig, Roman Bednar väggspelade med matchens lirare Zoltan Gera och skickade distinkt in 1-1 ett par minuter senare. Strax före paus funkade det inte längre för Iwelumo som fick byta och ersattes av Izale McLeod.

I andra halvlek tog hemmalaget kommandot och det kändes som de för dagen var vassare än vårat Charlton och dom tog också tidigt ledningen med 2-1 efter ett nickmål av Zoltan Gera. Med 20 minuter kvar gjorde Kevin Phillips entré för West Brom, tillbaka efter knäskadan. Samtidigt utgick Andy Reid (skadad) och ersattes av Osei Sankofa. De hann bara vara på plan ett par minuter innan McLeod fick en gratischans och från nära håll kunde göra 2-2. Det såg inte helt otagbart ut för Luke Steele. Hans allra första mål för Charlton. Förnyat hopp, och man tänkte att det kanske skulla ordna sig trots allt. Men det här var West Bromwich dag, de tog över spelet allt mer och Chris Brunt kunde återigen slå ett inlägg som Zoltan Gera (igen!) kunde knoppa in. 3-2, och mörkt läge. Fem minuter kunde inhopparen Kevin Phillips sätta spiken i kistan med att från nära håll göra 4-2. Hans tionde mål för säsongen.

En tung förlust, men inte helt oväntad. Närmast väntar Hull hemma på lördag och Norwich borta på Boxing Day. Två segrar där och vi är med i leken igen. Vi kan förresten få revansch på West Bromwich redan den femte januari. Då möter vi dem hemma i FA-cupens tredje runda.