Premier League: The Valley, Lör 15 Mar kl 16:00
Publik: 26 728

33. Shearer
49, Solano

Charlton inkasserade sin andra raka förlust när Newcastle besökte The Valley.

Två topplag och två förluster är facit för Charlton de senaste omgångarna. Efter fem raka vinster blev det förlust borta mot Arsenal med 2-0 och nu vann Newcastle på The Valley med samma siffror. Mot Arsenal var vi inte nära att knipa någon poäng, men i matchen mot Newcastle tycker jag att vi var lika bra som våra gäster. Den stora skillnaden på de två lagen var att Newcastles forwardsduo Bellamy/Shearer var hästlängder bättre än Charltons dito Bartlett/Johansson. I övrigt matchar vi topplaget Newcastle bra där både backlinjen och mittfältet gör en bra match, men Charltons bästa spelare för dagen var nog Dean Kiely i målet som gjorde ett par räddningar av toppklass.

Första halvtimman av matchen var det ställningskrig med två lag som spelade bra försvarsspel och inget av lagen lyckades vaska fram några klara målchanser. Men i den 30:e minuten fick så Newcastle sin första chans när Craig Bellamy skjuter strax utanför. Två minuter senare kom så en omdiskuterad situvation, när Bellamy trillar inne i straffområdet efter en duell med Jason Euell. Långt utanför straffområdet började duellen och väl innanför den kritade linjen föll Bellamy mycket enkelt ! Fram stegar Alan Shearer och skjuter en säker staff och även om Kiely gick åt rätt håll så var han aldrig nära att rädda. I den 41:a minuten kommer så en liknande situvation i Newcastles straffområde, när Jonathan Johansson faller i en duell med Oliver Bernard och Titus Bramble, men denna gången friar domaren Steve Dunne. Återigen får vi se att de större lagen har en klar fördel när de möter de mindre klubbarna och jag kan förstå att spelare och managers reagerar väl hårt i bland.

Strax innan halvtidsvilan får så Bellamy en chans som Kiely räddar snyggt och minuten senare fäller Luke Young vindsnabbe Bellamy. Tidigare i halvleken hade Young fått ett korrekt gult kort och här borde det blivit ett nytt gult kort, men domare Dunne skonade oss denna gången. En jämn första halvlek, där dock gästerna lyckas vaska fram farligheter, medan Charlton bara lyckades vaska fram ett par halvchanser. Problemet var att man slarvade för mycket när man vann bollen och lika fort var man av med den igen på grund av ett för dåligt passningsspel med för långa bollar där vi inte lyckas sätta press på Newcastle försvaret.

Andra halvlek blev bättre och framförallt lyckades även hemmalaget komma fram till farliga avslut. Det började redan i 48:e minuten när Claus Jensen skjuter ett skott stax utanför. Minuten senare vänder Bellamy bort Charltonförsvaret och frispelar Nolberto Solano som rullar in bollen i öppet mål till 0-2. Tung uppförsbacke för hemmalaget och inte direkt den starten man ville ha på andra halvlek. Alan Curbishley gjorde tidiga byten för att försöka ändra matchbilden när han slängde in Kevin Lisbie och Richard Rufus redan efter en timmes spel. Lisbie hade varit sjuk under veckan och fick därför börja på bänken, medans Rufus som varit borta ett tag på grund av skada nu gjorde comeback.

Båda lagen fortsatte att jobba tufft och i den 66:e minuten hade JJ en bra chans att reducera, men skottet blev lite lamt och Shay Given räddade enkelt. Minuten senare hade så Bellamy en ny chans, men återigen gjorde Kiely en kalasräddning i hemmamålet. Hemmalaget hade mycket boll sista tjugo minuterna, men Newcastle spelade smart och bevakade sin ledning. I 77:e minuten passar Jensen till Jason Euell som skjuter ett bra skott som Given räddar och i 80:e minuten kom Shearer fri, men återigen räddar Kiely. Sista chansen till reducering i matchen fick Euell som fick bra träff på sin nick, men Given är med på noterna och räddar.

Nu gäller det att vi kan resa oss efter två förluster och göra en bra match borta mot Middlesbrough på lördag. Bäst mot Newcastle var Dean Kiely i målet och även hela backlinjen får plusbetyg. Mittfältet också godkänt, även om Claus Jensen nog inte riktigt trivs ute på vänsterkanten. Våra forwards får dock underkänt då de inte lyckades sätta någon större press på ett bra bortaförsvar och jag hade vissa förhoppningar på att JJ skulle göra en bra match nu när han fick chansen från start, men så blev tyvärr inte fallet.